zaterdag 21 december 2013

Geluidsoverlast vliegveld Luik

Burgers van de Nederlandse gemeente Eijsden hebben veel geluidsoverlast van de nachtvluchten zoals die door de luchthaven van Luik worden uitgevoerd boven hun grondgebied.


Zijn de nachtvluchten überhaupt toegestaan?


De lokale afdeling van GroenLinks in Eijsden-Margraten stelde onlangs vragen over de problematiek bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Men acht het niet acceptabel dat de Belgen hun nachtvluchten zomaar uitvoeren boven Nederlands grondgebied. Goede buren respecteren immers elkaars landsgrenzen en zadelen elkaar niet met elkaars problemen op.
Luchtverkeersleiding Wallonië treft maatregelen 


Door het Ministerie werd op 20 december 2013 geantwoord dat de Belgische luchtverkeersleiding, sinds enige tijd verantwoordelijk voor het vliegverkeer in dit deel van het luchtruim, serieuze maatregelen overweegt om de vliegtuighinder voor de gemeente Eijsden terug te dringen.

Vliegtuigen moeten eerder afbuigen 


Momenteel zou door de Belgen serieus worden onderzocht of het mogelijk is om de vliegtuigen die op de luchthaven van Luik willen landen, eerder te laten afdraaien zodat de woonkernen Mesch en Eijsden gemeden kunnen worden.

Maar het valt te betwijfelen of deze optie de geluidsoverlast in de gemeente Eijsden daadwerkelijk doet afnemen. De Belgische luchtverkeersleiding liet immers ook al weten dat eerder afbuigen tijdens de drukke piektijden ’s nachts niet te realiseren is. En laat dat nu juist de meeste overlast geven. Overigens blijkt uit een diepgaand en 5 jaar durend onderzoek in Frankfurt dat vliegtuiglawaai erg op onze zenuwen werkt maar kennelijk geen ziekten veroorzaakt.
Wallonië niet bepaald een “fijne buur”


Het heeft er daarom alle schijn van, dat de Nederlanders opnieuw met een kluitje in het riet worden gestuurd door de Waalse buren:

  • eerder gebeurde dat al met betrekking tot de risicovolle kerncentrale in Tihange, nauwelijks 40 kilometer verwijderd van steden als Maastricht en Aken;
  • en voor de plannen van de deelregering in Wallonië om windmolenparken te creëren pal op de Nederlandse grens, krijgt men in Nederlands Limburg evenmin de handen op elkaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten