zaterdag 28 december 2013

Hoe overlast Luikse luchthaven kon ontstaan

In een eerder bericht is aangegeven dat veel inwoners van Mesch en Eijsden klagen over overlast van vliegtuigen die de luchthaven van Luik aandoen. Als oorzaak wordt een recente luchtruimwijziging genoemd.
Controle Eijsdens luchtruim overgedragen aan Belgen

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN), verantwoordelijk voor de vliegbewegingen rond de luchthaven Maastricht, is de oorzaak van alle klachten terug te voeren op een recente wijziging van het controlegebied.

De luchtverkeersleiding doet het voorkomen alsof die wijziging noodzakelijk was in verband met een aantal vliegincidenten die de veiligheid in het betrokken gebied in gevaar brachten. Wat men er ook van mag denken, in april 2013 is een deel van het luchtruim nabij Eijsden ter controle overgedragen aan de Belgische Luchtverkeersleiding Belgocontrol.Gewijzigde vliegroutes wekken veel irritatie in Eijsden

Radargegevens hebben uitgewezen dat het luchtruim boven Eijsden na bedoelde wijziging aanzienlijk vaker wordt doorkruist door vliegverkeer bestemd voor de luchthaven van Luik. Volgens de Belgische luchtverkeersleiding kan het luchtverkeer van en naar Luik op die manier veiliger worden afgehandeld.

Een handelwijze met uitermate ongewenste effecten voor veel inwoners van Mesch en Eijsden. Een ware doorn in het oog, waardoor het Ministerie niet anders kan, dan de problematiek (in ieder geval voor de bühne) nogmaals bij de Belgische autoriteiten onder de aandacht brengen.

Vliegtuiglawaai werkt erg op de zenuwen

Overigens blijkt uit een diepgaand en vijf jaar durend onderzoek in Frankfurt dat vliegtuiglawaai erg op onze zenuwen werkt maar geen ernstige aandoeningen zoals hartkwalen of borstkanker veroorzaakt.

2 opmerkingen:

 1. Jaren geleden waren gestoorde milieu fanaten tegen de Oost West baan van vliegveld Beek / Maastricht .
  En zo verpauperde het vliegveld , en Luik greep die kans.
  En nu heeft Luik, dank deze milieu terroristen ,een giga vliegveld met 20.000 extra banen.
  De vliegroutes van Luik gaat over.....Maastricht !
  Dank zij dit milieu tuig hebben wij nu de lasten en Luik de lusten . Schande !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://eijsden-margraten.groenlinks.nl/node/106896

  BeantwoordenVerwijderen