vrijdag 13 december 2013

Hoge Venen nu met hoogste temperaturen

In de Hoge Venen, op 600 meter hoogte, vind je momenteel de meest aangename temperaturen in de streek rond Aken, Maastricht en Luik. In de lager gelegen gebieden is het enkele graden koeler. De bovenste luchtlagen van de atmosfeer zijn warmer dan de onderste luchtlagen.

Zon en vorst geven schilderachtig aanblik 

Deze zogenaamde inverse temperatuurstructuur zorgt voor rustig en helder hogedrukweer. Na lichte nachtvorst bieden de Hoge Venen  op dit moment vooral in de ochtend een spectaculair aanblik. Zo laat zich december uitstekend verdragen.

Inverse temperaturen in de atmosfeer laten zich nog het best vergelijken met een inverse rentestructuur zoals we die kennen in de financiële wereld: de rentetarieven voor kort uitgezet geld zijn dan hoger dan de rente voor langlopende deposito's. Ook zo'n paradox dus.


Slechte vooruitzichten witte kerst


Maar de vooruitzichten op een witte kerst voor Hoog-België en de Eifel zijn naar het oordeel van de weerdeskundigen slecht. Het  hogedrukgebied is momenteel relatief stabiel. De temperaturen bereiken in de Hoge Venen overdag net de 8 graden terwijl het 's nachts weer teruggaat tot het vriespunt. Sneeuwval is erg onwaarschijnlijk. Weliswaar kan het tot de feestdagen nog heel anders worden. Maar de kans op sneeuw in de lager gelegen gebieden is klein.


Langlaufen in de Hoge Venen

Van een "witte kerst” kunnen we volgens metereologen pas spreken wanneer er gedurende twee of drie van de feestdagen een aaneengesloten sneeuwlaag van tenminste één centimeter hoogte ligt. Vooral gezinnen met jonge kinderen worden gelokt door de eerste sneeuw in de Hoge Venen. De langlaufpistes in Botrange en Baraque Michel gaan echter pas open bij een sneeuwlaag van 15 centimeter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten