woensdag 18 december 2013

Natuurlijk mineraalwater uit Spa

Weinig landen in Europa waar zoveel kraanwater wordt gedronken als in Nederland. We drinken jaarlijks per persoon maar 21 liter mineraalwater uit de fles. Belgen daarentegen (en ook andere Europeanen trouwens) drinken wel zes maal zoveel flessenwater. Maar wat maakt mineraalwater dan zo bijzonder?
Kraanwater vergeleken met natuurlijk mineraalwater

Kraanwater krijgt tal van chemische en andere behandelingen voordat het uit onze kranen stroomt. En overheden staan een bepaalde mate van verontreiniging (door pesticiden bijvoorbeeld) toe. Weliswaar levert dat geen acuut gevaar op voor onze gezondheid op maar het kan beter. Je kan dan denken aan bronwater, maar ook bronwater is nog altijd geen natuurlijk mineraalwater zoals Spa-water. Dat water krijgt geen enkele behandeling en bevat ook geen verontreinigende stoffen.


Natuurlijke filtering van mineraalwater

De puurheid en het unieke mineralengehalte van spa-water is voornamelijk te danken aan geologische omstandigheden. De Hoge Venen in de Belgische Ardennen vormen op 600 meter hoogte een natuurlijk waterreservoir dat permanent door regen en smeltende sneeuw wordt bijgevuld. Dat water sijpelt tergend langzaam door in de Ardense bodem en komt zo’n 350 meter lager in de omgeving van Spa weer aan de oppervlakte in de vorm van talloze bronnen. Maar voordat het water op dat punt is aangeland, heeft het wel een aantal natuurlijke filters gepasseerd zoals veenmos, turf, zand en vuursteenklei.

Bescherming kwaliteit bronwater

De kwetsbare waterbronnen in Spa en omgeving hebben vanaf het allereerste begin kunnen rekenen op bescherming door de Waalse overheid. Dat betekent onder meer dat in het betrokken gebied geen agrarische en industriële activiteit is toegestaan. Gebruik van pesticiden, meststoffen en zelfs strooizout in de winter, is absoluut uit den boze.L’Eaudyssée de Spa: nieuw bezoekerscentrum

Spa Monopole, het bedrijf dat natuurlijk mineraalwater produceert en verkoopt, heeft in september 2013 “L’Eaudyssée de Spa" geopend, een splinternieuw bezoekerscentrum van 700 m2 met uitzicht op de productielijnen. In het nieuwe bezoekerscentrum wordt in woord en beeld het hele productieproces getoond, van bron tot fles.

De nieuwe bezoekersruimte onthult de geheimen van de puurheid en de unieke kwaliteit van natuurlijk mineraalwater uit Spa. Het bedrijf Spa Monopole wil met de creatie deze nieuwe bezoekersruimte niet alleen reageren op talrijke verzoeken daartoe, maar tegelijk ook milieukwesties zoals recycling van flessen aan de orde stellen.

De rondleidingen worden zowel in het Frans als in het Nederlands verzorgd en het bezoekerscentrum is geschikt voor volwassenen en kinderen. Die laatsten kunnen met behulp van een tablet deelnemen aan een spel waardoor ze op een speelse wijze de voordelen van natuurlijk mineraalwater leren ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten