vrijdag 13 december 2013

Wallonië financiert aankoop trekpaarden

Wallonië financiert de aanschaf van trekpaarden om gemeentelijke taken in landelijke gebieden te vervullen. Gemeenten die trekpaarden in plaats van gemotoriseerde machines inzetten, ontvangen tot 10.000 euro subsidie.

Terug naar het verleden

Voordat auto’s ons straatbeeld domineerden, waren er ook al wagens op onze wegen.  Trekpaarden hebben die destijds voortgetrokken. Maar toen motoren met kunstmatige paardenkrachten het leven van mensen veranderden, verdwenen de paarden meer en meer van straten en pleinen.

Maar in Wallonië duiken ze nu weer op. Hoewel, ze waren ze nooit echt helemaal uit ons straatbeeld verdwenen, zeker niet in landelijk georiënteerde gebieden. Maar nu staan ze aan het begin van een nieuwe gouden toekomst. Want de Waalse overheid subsidieert het opnieuw inzetten van deze werkpaarden.Werkpaard in ere hersteld in Wallonië


Al in 2009 hebben vier gemeenten in de provincie Luxemburg het paard weer tot gemeentelijke arbeidskracht verheven. Twee jaar later nam zelfs de gemeente Brussel-Schaarbeek twee paarden “in dienst” om te helpen bij het legen van openbare vuilnisbakken.
  • vuilnis ophalen;
  • wegwerkzaamheden;
  • watervoorziening;
  • maaiwerkzaamheden;
  • personenvervoer;
  • toeristische attracties. 

Bij al deze activiteiten moeten paarden worden ingeschakeld als het aan De Waalse minister van Landbouw Carlo Di Antonio ligt.Per gemeente tot 10.000 euro subsidie


Zijn plannen en financieringsmogelijkheden publiceerde hij in maart 2013. Gemeenten kunnen tot 10.000 euro subsidie van de Waalse overheid ontvangen als ze zich uitspreken voor inzet van werkpaarden en dat ten minste voor een periode van drie jaar volhouden.

Subsidie aanvragen


Gemeenten moeten wel aan enkele aanvullende eisen voldoen. De voornaamste daarvan: ze moeten in landelijk of semi-landelijk gebied gelegen zijn.

Reeds binnengekomen aanvragen voor de subsidie hoefden niet lang op afwikkeling te wachten. Een commissie boog zich over de dossiers van de eerste 32 gemeenten en het eerste geld werd reeds aan gemeenten uitbetaald. Daaronder Malmedy, Burg-Reuland en Gouvy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten