dinsdag 7 januari 2014

Fietstocht Banneux gaat in 2014 niet door

De fietstocht Klimmen-Banneux-Klimmen gaat in 2014 opnieuw niet door. De organisatie ziet zich genoodzaakt om de tocht af te blazen omdat de vereiste vergunningen van een aantal Waalse gemeenten niet tijdig werden ontvangen.


Gemeenten in Wallonië werken niet mee

De problemen worden veroorzaakt door een tiental Waalse gemeenten die geen toestemming voor de tocht op hun grondgebied verlenen. Het aanvragen van de vereiste vergunningen is al jaren een uiterst moeizaam proces waarbij men soms pas enkele weken voor de start definitief  uitsluitsel krijgt. Het is ondoenlijk om de route dan nog te wijzigen of de tocht af te gelasten. Een alternatieve route die Wallonië mijdt, is geen optie. In plaats van het grote aantal fietstochten op vrijwel identieke routes in Zuid-Limburg, bood de organisatie in Klimmen juist iets unieks door Banneux aan te doen.

Alternatieve route via de Eifel ook geen optie

De toertocht Klimmen-Banneux-Klimmen was sinds jaar en dag een jaarlijks terugkerend evenement waar men als fervente fietser al maanden van tevoren naar uitkeek. Doorgaans vond de tocht plaats in het laatste weekend van april en in 2014 zou dat voor de 31ste maal gebeuren. Helaas moest de tocht ook in 2013 al worden geannuleerd vanwege de moeizame relatie met een aantal Waalse gemeenten. En in 2011 kreeg de organisatie amper 2 dagen voor de start te horen dat de fietsers niet welkom waren in Aubel en Herve.

Ook gemeente Aken ligt dwars

In 2012 werd de tocht om die reden bij wijze van uitzondering eenmalig via Monschau in de Duitse Eifel verreden. Maar inmiddels werd ook van de gemeente Aken geen goedkeuring meer ontvangen om door de bosrijke Eifel te fietsen.

Overleg met Waalse gemeenten frustreert organisatie

Dat de fietstocht naar Banneux voor de tweede maal in successie niet kan doorgaan, betekent nog niet het einde van het evenement. De organisatoren overleggen nog steeds met de Waalse gemeenten maar tot dusver zonder concreet resultaat. Frustrerend is dat wel. Men dient de vergunningaanvragen ruim op tijd in en hoopt dan ook tijdig een reactie te ontvangen. De organisatoren hebben in de afgelopen decennia een uitstekende reputatie bij wielerliefhebbers opgebouwd. Het zou jammer zijn als deze fietstocht voor de toekomst verloren zou gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten