dinsdag 14 januari 2014

Sportschool alleen voor vrouwen discriminatie?Tot verontwaardiging van veel mannelijke sporters is een sportschool in de regio Luik vanaf september 2013 strikt voorbehouden aan vrouwen. Een aantal van hen is naar de rechtbank gestapt. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie is er inderdaad sprake van discriminatie. De rechter in eerste aanleg zal over enige weken uitspraak doen.
Ontevreden klanten schakelen de rechter in


Antidiscriminatiewetgeving verbiedt (ook) in België om de toegang tot bepaalde diensten te weigeren aan personen op grond van hun ras of geslacht. Voor klanten die zich gediscrimineerd voelen, opent dat de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de burgerlijke rechter. En dat is precies de procedure die enkele ontevreden klanten onlangs in Luik zijn gestart.

Weinig speelruimte Justitie bij oordeelsvorming


De fitnessscholen Health City en Fit Basic zijn overigens van mening dat ze geen mannen uitsluiten, omdat ze nog steeds ruimten aanbieden waar gemengd kan worden getraind. Maar dat is niet het standpunt van de officier van justitie:  in een verklaring deelt men de mening van de klagers. Overigens kan men zich afvragen of  justitie veel speelruimte heeft bij haar oordeelsvorming: hoewel tot dusver nog niet gepubliceerd, is bij koninklijk besluit een lijst opgesteld met uitzonderingen op de strikte gelijkheid tussen mannen en vrouwen.Sportscholen in Luik riskeren een fikse boete


De groep Health City in Luik riskeert een fikse boete: een geldboete van bijna 1.500 euro per persoon per overtreding ligt in het verschiet. En interessant: een aantal Brusselse en Antwerpse fitnessruimtes werkt ook op basis van “ladies only”. Een uitspraak wordt verwacht eind januari of begin februari 2014.

Ook sportschool alleen voor vrouwen in Maastricht

Ook in Maastricht is er een sportschool waar alleen vrouwen worden toegelaten. In Amerika en Duitsland zijn dergelijke sportscholen trouwens een regelrechte hype. Volgens de exploitant van sportschool O'Woman in Maastricht is dat, omdat sommige dames tijdens het sporten liever niet bekeken willen worden door mannen. En ook de 'strakke pakjescultuur is iets wat hen niet aanspreekt. Weliswaar is het aantal van dit soort fitnessruimten in Limburg nog beperkt maar dat kan binnen afzienbare tijd veranderen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten