donderdag 2 januari 2014

Visé: twijfels over Nederlandse garanties

Enkele weken geleden werd een strook grond (en water) ter grootte van vijftien hectares, tot dan gelegen op Belgisch grondgebied, tot Nederlands grondgebied verklaard. Die paar hectares bevinden zich op de grens tussen Ternaaien (gemeente Visé) en Eijsden, ten zuiden van Maastricht.Schiereiland tot Nederlands grondgebied verklaard

De landsgrens ter plekke, ooit gevormd door de natuurlijke bedding van de Maas, was anno 2013 minder voor de hand liggend, omdat diezelfde bedding in de loop der tijden is geëvolueerd. Hoewel de Belgen de oorspronkelijke landsgrens het liefst hadden willen behouden, had men ook oog voor de realiteit. Er had zich in de loop der tijden een soort enclave gevormd, een deel van het koninkrijk dat alleen via Nederlands gebied toegankelijk was. En dus werd de betrokken landtong, gelegen op de rechter Maasoever aan Nederlandse kant, tot Nederlands grondgebied verklaard.

Schiereiland bezit status “Natura 2000”


Tot zover leek er niet zoveel aan de hand, ware het niet dat de betrokken zone het karakter van een Natura 2000 gebied bezit, gekenmerkt door talloze beperkingen. Thans blijkt dat de voorwaarden bij verkoop toch niet zo duidelijk zijn geweest, ofschoon de gemeente Visé van Nederland een vergelijkbare bescherming had verlangd.Ecolo vreest Nederlandse aspiraties


Martial Mullenders, namens de groene partij Ecolo zetelend in de raad van Visé, had een zeer nadrukkelijke bepaling ter bescherming van het gebied verlangd. Maar achteraf luidt hij de noodklok: "Deze tekst is zinloos". Volgens hem heeft burgemeester Neven van Visé een weinigzeggende tekst ondertekend, die niet instaat voor afdoende bescherming van het gebied. Ecolo vreest dat Nederland het natuurlijke karakter van het gebied niet zal respecteren.

Is de angst van Ecolo terecht?


Martial Mullenders verdedigt zich al bij voorbaat door te stellen dat de Nederlandse activiteiten met betrekking tot watersportrecreatie en toerisme in het aangrenzende gebied, volstrekt niet stroken met de doelstellingen van Natura 2000. En niet alleen bij Ecolo ziet men de bui al hangen, ook aan Nederlandse kant acht men de kans levensgroot aanwezig dat dit waardevolle natuurgebied eerstdaags ten prooi zal vallen aan grootschalige recreatie en commercie.

1 opmerking:

  1. De milieu maffia heeft weer toegeslagen .
    Onlangs hebben ze Neerlands trots , polders ...! onder water laten lopen .
    Deze groep is zeer gevaarlijk , zelfs moord vinden ze normaal ,
    zie de moordenaar van Pim Fortuyn , die is ook zo een milieu idioot . Maar ze zijn nog niet zo gevaarlijk als de moslim zelfmoord terroristen .

    BeantwoordenVerwijderen