donderdag 5 juni 2014

Koning Filip bezoekt Thimister-Clermont

Koning Filip is op 3 augustus 2014 aanwezig bij de herdenking van soldaat Fonck in Thimister-Clermont, de eerste Belgische soldaat die werd gedood door de Duitsers in 1914.

Eerbetoon in Thimister-Clermont


Koning Filip zal aanwezig zijn bij de officiële plechtigheid bij het monument van Fonck in augustus 2014. Het is nog niet bekend of Koning Philip in Thimister al dan niet vergezeld wordt door Koningin Mathilde. "We kunnen nog geen officiële aankondiging maken, omdat we nog geen officiële brief van het koninklijk paleis hebben ontvangen" verklaarde Didier D' Oultremont, burgemeester van Thimister-Clermont op 4 juni 2014 . "Maar we blijven hopen ".Start herdenking oorlog 1914-1918 

Het nieuws over het bezoek van de koning werd aangekondigd op dinsdagavond 4 juni bij de start van de herdenkingen van de oorlog 14-18 in de provincie Luik, zowel door provinciale als door militaire autoriteiten. "Het staat vast: de Koning zal de ceremonie in Thimister-Clermont bijwonen. Maar het precieze scenario moet nog in overleg met het Koninklijk Paleis worden besproken", aldus kolonel Jean-Louis Crucifix, militair commandant van de provincie Luik.

Programma 3 augustus 2014 Thimister-Clermont

Het programma op zondag 3 augustus zal dus noodzakelijkerwijs onderworpen zijn aan een strikt protocol. Ofschoon het precieze schema nog niet definitief is vastgesteld, kan men nu al zeggen dat de dag zal worden opgedeeld in drie hoofdbestanddelen, waarschijnlijk tussen 09.15 en 14 uur.Kranslegging door koning Filip

Het begint dus met een eerbetoon bij het standbeeld van cavalerist Fonck, de eerste Belgische militair die door de Duitsers op 4 augustus 1914 werd gedood. Antoine Fonck zag zich als verkenner plotseling geconfronteerd met een groep Duitse soldaten en werd door een kogel in de nek gedood op een plek genoemd "La Croix-Polinard".

Sedert de oprichting van een monument ter nagedachtenis aan de “Chaussée Charlemagne” in 1923, herdenkt het dorp hem elke eerste zondag van augustus. Tijdens dit eerste gedeelte van de herdenking zal de vorst een krans bij het standbeeld leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten