vrijdag 25 juli 2014

Baraque Michel

Voor een goed begrip: Baraque Michel heeft absoluut niets van doen met de Amerikaanse president Barak Obama en diens echtgenote Michele. Baraque Michel, letterlijk de barak van Michel, ontleent zijn naam aan een lemen reddingshut, in 1808 gemaakt als toevluchtsoord voor mensen die in het immense natuurgebied van de Hoge Venen verdwaalden.
Baraque Michel, een lemen hut als toevluchtsoord  

Het verhaal van de Baraque Michel begint in 1798 als Michel Schmitz, een door de Hoge Venen gefascineerde Duitse kleermaker, er ene Marguerite Pottier tegen het frêle lijf loopt en zich in Herbiester-Jalhay vestigt. Hij hield ervan om in de eenzaamheid van dit betoverende landschap rond te dolen, en bouwde er een eenvoudige hut gemaakt van modder, veen en turf.

Pleisterplaats tussen Eupen en Malmedy

Hier leefde hij als een soort kluizenaar terwijl hij de talloze reizigers hulp bood, die de strategisch belangrijke verbindingsroute  tussen Eupen en Malmedy gebruikten. Een erg winstgevende bezigheid kennelijk. Want vanwege het succes van zijn activiteiten, besloot hij om er een stenen huis te bouwen. Dat was weliswaar niet erg comfortabel, maar het kon voor reizigers uitstekend dienst doen als onderkomen in tijd van nood.
Baraque Michel hoogstgelegen hotel in België

In de winter van 1819 verdwaalde tijdens een jachtpartij een prominente bewoner van Malmedy. Hij werd op het allerlaatste moment en in kritieke toestand door de bewoners van de Baraque Michel opgenomen en gered van een wisse dood. Als dank voor deze ultieme redding liet ene Fischbach, schoonzoon van de geredde, in 1826 het gebouw ombouwen tot een passende herberg.

Aan de gevel werd een kerkklok aangebracht en de familie Schmitz kreeg de opdracht om die klok te luiden bij mistig weer om zo verdwaalde reizigers naar de herberg te leiden. Tegenwoordig is Baraque Michel een tot de gemeente Jalhay behorend restaurant en hoogstgelegen hotel in België.

Een graag gehoorde anekdote 

Overigens doet met betrekking tot Baraque Michel een nog altijd graag gehoorde legende de ronde. Toen Michel Schmitz bij het oversteken van de Hoge Venen volledig uitgeput was en verdwaalde, nam hij het besluit dat als hij aan de dood zou ontsnappen, hij er een toevluchtsoord voor reizigers zou bouwen. De plek waar hij zijn belofte deed markeerde hij  met zijn staf en warempel, onmiddellijk daarna vond hij op mysterieuze wijze de weg terug. Later bouwde hij op die plek zijn lemen hut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten