donderdag 31 juli 2014

Lading kerosine in moestuin

Een lading kerosine in je moestuin. Het is niet denkbeeldig. Het overkwam in juli 2014 een bejaarde man in Soumagne, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Eijsden. Zijn levenswerk in één klap vernield.

Moestuin van bejaarde man vernield

In juli 2014 loosde een vliegtuig boven Soumagne een lading kerosine en verkoolde zo de moestuin van Stephane, 84 jaar oud. Een week na de feiten is de tachtiger nog steeds razend. In één klap het werk van een heel seizoen naar de knoppen. Een vliegtuig dat laag overvloog boven zijn huis, dropte een lading kerosine. Het resultaat: de complete tuin van de pechvogel is verkoold.  Uitgerekend bij Stephane, die zich zo graag voedde met de gewassen uit eigen tuin, hij zal het nu zonder moeten doen!

Zijn moestuin was zijn leven. 

“Zijn moesttuin is zijn leven", vertrouwde de echtgenote van Stephane de verslaggever van de krant “La Meuse” toe op de drempel van hun prachtige huis in Soumagne. Het was op dat moment precies een week geleden dat de gepassioneerd tuinman in enkele seconden tijd zijn plantgoed zag vernielen door een vliegtuig dat over zijn eigendom vloog. "Het vliegtuig kwam laag overvliegen," herinnert hij zich. "Het was weliswaar bewolkt maar toch voelde ik dat zich een catastrofe voltrok. Ik riep nog tegen mijn vrouw dat dat het toestel iets liet vallen."Bladeren vergeeld en aangetast door de kerosine

Het was overigens niet de eerste keer dat Stephane het slachtoffer werd van een dergelijk voorval. In 2013 nog, op een onbewolkte en zonnige dag, zag de bejaarde man eveneens een vliegtuig overkomen dat zijn brandstof loosde. Zijn rabarber kreeg toen al een flinke knauw, maar deze keer zijn de gevolgen veel ernstiger. Stephane loopt over het tuinpad door zijn prachtige tuin waar veel planten er troosteloos bij staan. De bladeren zijn vergeeld, aangetast door de kerosine, en wanneer je ze in de handen neemt, brokkelen ze af.

Het kan ook ons zomaar overkomen 

Wie het in een gemeente als Eijsden-Margraten waagt om een nieuw tegelpad in de tuin aan te leggen, moet zich eerst fors in de kosten steken om verontreinigde grond te laten afvoeren en een schonegrondverklaring aan te vragen. Maar als vliegverkeer vóór de landing op de Luikse luchthaven Bierset nog snel even een lading kerosine in je moestuin dropt, stoort zich daar kennelijk niemand aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten