dinsdag 1 juli 2014

Loop naar de duivel


De berichtgeving over de Rode Duivels in Brazilië herinnert me aan een uitdrukking van mijn Waalse grootvader: “loop naar de duivel”, of milder, “scheer je weg”.

Mijn liefde voor Wallonië

Mijn liefde voor Wallonië heb ik geërfd van mijn Waalse voorouders. Mijn overgrootouders leefden in Warsage en mijn grootvader, die na zijn huwelijk het grootste deel van zijn leven in Eijsden woonde, was er geboren. Niet verwonderlijk dus, dat zijn dialect (met zijn kenmerkend rollende “r”) was doorspekt met Waalse woorden en gezegden.Kruising tussen Louis de Funès en Asterix

Ik herinner me mijn grootvader als een klein geblokt ventje, kaal als een biljartbal en voorzien van een gigantische snor. Wat zijn postuur betreft, leek hij nog het meest op Asterix de Galliër. Wat zijn karakter betreft, leek hij als twee druppels water op de Franse komiek Louis de Funès: een opvliegende driftkikker. Alleen de indrukwekkende “moustache” ontbrak bij Louis. Over ons, zijn kleinkinderen,  echter nooit één onvertogen woord. Of misschien toch ……..?

Vas' ti fé arèdjî!! 

Grootvader was een klein hardwerkend keuterboertje in Oost Maarland, met enkele koeien en een handvol varkens, net genoeg om zijn kinderrijk gezin in leven te houden. In het schuurtje, met lemen ondergrond, was het zo proper dat je van de grond kon eten. En in dát schuurtje kookte hij onder meer aardappelen in de schil voor de varkens, een ware lekkernij, niet alleen voor de varkens. We konden er als kleinkinderen niet vanaf blijven. Maar als opa ons betrapte, waren de rapen gaar en bulderde hij ons toe  “Vas' ti fé arèdjî!!”, wat wij opvatten als “Scheer je weg”.Nostalgie door de Rode Duivels

Pas vele jaren later begreep ik, dat “Vas' ti fé arèdjî!!” een typisch Waalse uitdrukking is, wat zoveel betekent als "Loop naar de duivel”. Nu de berichtgeving over de Rode Duivels in Brazilië zowat zijn hoogtepunt bereikt, word ik weer herinnerd aan de verwensing van mijn grootvader. En het water loopt me nog steeds in de mond als ik denk aan diens aardappels in de schil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten