donderdag 10 juli 2014

Ronde van Luik komt naar Amblève

Terwijl de Tour de France dezer dagen alle aandacht op zich vestigt, kan men ook wielersport op hoog niveau bewonderen in eigen regio. En wel bij de 53e Ronde van Luik. Op woensdag 16 juli 2014 is Amblève start- en finishplaats van de derde etappe.Traditiegetrouw een sterk deelnemersveld 


Niemand minder dan Philippe Gilbert, Stijn Devolder en Robert Gesink staan op de erelijst van de Ronde van Luik. En Jan Bakelants, in 2013 nog etappewinnaar in de Tour de France en toen ook korte tijd drager van de gele trui, won de Ronde van Luik in 2008. In 2007 was de Litouwer Ramunas Navardauskas etappewinnaar en bezette in de eindrangschikking de tweede plaats vóór een zekere Thomas De Gendt, derde in de eindstand van de Giro d'Italia 2012. De Ronde van Luik kan dus traditiegetrouw rekenen op een zeer sterk deelnemersveld.

Tegenwoordig “Ronde van de provincie Luik”

De Ronde van Luik draagt tegenwoordig trouwens de naam "Ronde van de provincie Luik” (“Tour de la Province de Liège"). De organisatoren van de Union Cycliste Seraing vonden namelijk dat er steeds minder gemeenten bereid waren om zich als etappeplaats kandidaat te stellen omdat ze daarvoor een financiële bijdrage van € 5.000 verschuldigd waren. Maar die bijdrage komt voortaan voor rekening van de provincie Luik. En om het niveau van de etappekoers nog wat op te krikken, steekt de organisatie haar voelsprieten uit naar de Belgische oostkantons. Er komt wat dat betreft heel wat op de betrokken gemeenten af.
Routeschema van de etappe Amblève-Amblève

In overleg werd er een etappe gemaakt die meer dan 142 km telt, die meer dan 2000 hoogtemeters kent en die de toeschouwers bij aankomst aan de markt van Amblève twee extra passages biedt.


  • de start vindt plaats op woensdag 16 juli om 12:25 uur bij het voetbalveld van Amblève;
  • van daaruit gaat het in een grote boog via Büllingen, Wirtzfeld, Elsenborn en Bütgenbach naar de rotonde bij de begraafplaats van Weismeser;
  • vervolgens via Robertville en Sourbrodt en de kruising met de toeristische veenbaanroute naar Malmedy;
  • vanaf Xhoffraix via Hockai, Francorchamps en Burnenville naar Stavelot, Trois-Ponts, Grand-Halleux en Petit-Thier;
  • uiteindelijk weer terug via Rodt, Hünningen en Medell naar Amblève;
  • daar volgt dan een dubbele extra lus via Möderscheid, Heppenbach, Mirfeld, Valender naar de aankomst op de markt van Amblève. 
  • die aankomst is overigens gepland omstreeks 15:45 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten