dinsdag 22 juli 2014

Van Sphinx Sanitair tot bioscoop

Na het slopen van de voormalige fabriekshallen van de Sphinx aan de Boschstraat in Maastricht en de bouw van de nieuwe bioscoopzalen van Pathé op de vrijgekomen plaats, zal het Boschstraatkwartier vanaf 2015 een heel nieuwe aanblik bieden.Sphinx Sanitair, een industrieel monument

In de loop van 2006 verliet Sphinx-Sanitair de oude fabriekshallen in het centrum van Maastricht. Daarmee verloor een aantal monumentale industriële panden zijn functie.

Maar de stad is trots op haar verleden en met oog voor cultuurhistorische waarden wordt in 2015 aan het karakteristieke Eiffelgebouw een nieuwe bestemming gegeven. De buitenkant van het gebouw krijgt een grondige opknapbeurt waarbij het casco niet wezenlijk van uiterlijk zal veranderen.Herinrichting Boschsstraat met behoud van identiteit

Uitgangspunt bij de herinrichting van het Boschstraatkwartier,  is dat de voormalige industriële trots van Maastricht als gebied met een kenmerkende identiteit herkenbaar blijft. Met zorg ontworpen openbare ruimten en een architectonische verantwoorde afstemming van nieuwe en oude bebouwing, moeten daarvoor garant staan. In de monumentale gebouwen worden nieuwe publieksvriendelijke functies gehuisvest die naadloos aansluiten op de aangrenzende bebouwing in de binnenstad.

Pathé bioscoop als absolute blikvanger

Na jarenlang van praten en plannen, wordt dus in 2014 gestart met een volledige remake van het voormalige Sphinxterrein aan de Boschstraat. Wat ongetwijfeld het meest zal opvallen is de nieuwe cinema van Pathé, met als absolute blikvanger de entree met volledig glazen façade van de foyer. De bioscoop zal niet minder dan acht zalen tellen met circa duizend zitplaatsen. Ook zijn er speciale ruimten voor het bijwonen van theatervoorstellingen en de presentatie van bijzondere evenementen.United Nations University Merit

Een van de filmzalen zal ook dienst doen als collegezaal voor United Nations University Merit, een instituut dat een plaats krijgt in het voormalige directiepand van de Sphinx, direct naast de entree. Gepland was dat UNU Merit evenals cinema Pathé in 2015 de nieuwe huisvesting in gebruik zou nemen. Daarmee zouden de voormalige fabriekshallen een volledig nieuwe aanblik krijgen, met daarin ook plek voor nieuwe horecavoorzieningen.

Asbestsanering onverwachte tegenvaller

Maar aanvang 2016 bleek dat de ingebruikname van de voormalige fabriekspanden pas eind 2016 zijn beslag krijgt. Dat had te maken met een onverwachte tegenvaller: in de betrokken panden werd op grote schaal asbest aangetroffen, en dan niet alleen in de grond maar op de meest gekke plaatsen zoals in de stopverf van de ramen. Niet alleen loopt het project aanzienlijke vertraging op, ook zijn met de sanering van het aangetroffen asbest 750.000 euro extra kosten gemoeid.

Ook Bassin kan profiteren van opwaardering Sphinxterrein

De stad Maastricht gokt er ook op dat de metamorfose van het Sphinxterrein een positieve uitwerking zal hebben op het Bassin. Vooral de komst van Pathé zou het gedeukt imago van de binnenhaven wel eens danig kunnen oppoetsen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten