zondag 10 augustus 2014

Hoe goedkoop is het Bat in Luik?Elke week opnieuw maakt het Bat (la Batte) in Luik en omgeving weer grote indruk. De grootste en oudste markt van België staat in fel contrast met de rustige straten van de binnenstad. De klanten waarderen er zowel de diversiteit als de lage prijzen. Maar zijn de producten van het Bat wel zo goedkoop als men zegt? En vind je er ook kwaliteit?Kwaliteit in overeenstemming met de prijs

Marie, een jonge Luikse van 26, gaat maar af en toe naar het Bat. In haar boodschappenmand kan je doorgaans groenten, planten en natuurlijk een gebraden kip aantreffen. Dat zijn volgens haar de producten die de moeite waard zijn. En wat de kwaliteit van groenten en fruit betreft: “Die is volgens mij in overeenstemming met de prijs …….", zegt ze.

Lage prijzen maken het Bat aantrekkelijk

Men kan er een kilo nectarines voor € 1,75 vinden, en diezelfde prijs geldt voor perziken. En ook wat de groenten betreft, zijn de prijzen laag:
1,20 euro voor een kilo courgets;
1,99 euro voor 3 kilo boontjes.

Wie laat komt, kan er pas écht zijn slag slaan

Sommige marktlieden bieden zelfs zakken van drie kilo groenten of fruit aan voor vijf euro, in plaats van twee euro per stuk. Hetzelfde voor drie bakjes aardbeien. En wie pas laat op de markt arriveert, kan er zelfs écht zijn slag slaan, want de kooplui geven er vaak hun onverkochte waren zomaar gratis weg omdat ze die niet kunnen bewaren of niet opnieuw kunnen aanbieden.De vergelijking met Delhaize

De klantenkring van het Bat is niet zozeer de welgestelde cliëntèle. Het zijn eerder meneer en mevrouw Modaal, die op zoek zijn naar lage prijzen. En hoe je het ook wendt of keert, het Bat blijft de goedkoopste. Dat is althans de mening van Monami Leonard, voorzitter van de Nationale Federatie van de ambulante handel. Vergeleken met Delhaize bijvoorbeeld bedraagt het verschil gemiddeld 1 euro, afhankelijk van het product. Bepaalde producten zijn dáár echter goedkoper, voornamelijk producten komend uit Nederland.

De kwaliteit: goed tot minder goed

Bij lage prijzen is het niet ongewoon dat de kwaliteit van de producten te wensen overlaat. Getest werden bijvoorbeeld de drie hierboven genoemde bakjes aardbeien: ze hadden niet veel smaak en konden niet erg lang bewaard worden. Hetzelfde gold voor de drie zakken perziken.  Het merendeel ervan moest snel worden geconsumeerd.

Maar als we wat meer neertelden bij onze aankopen, was de kwaliteit navenant hoger. We konden er een kilo goede nectarines vinden voor ongeveer 6 euro. Een prijs die meer in overeenstemming is met fruit en groente van Les Halles, in de buurt van de kathedraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten