vrijdag 15 augustus 2014

Luik, stad van kunst en industriële cultuur

Op nauwelijks 25 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd, ligt Luik, tegelijk ook de hoofdstad van de provincie Luik. De stad is uitgegroeid tot het culturele centrum van Wallonië. Maar ook lekkernijen als frieten, pralines en bier alsmede shopping en lifestyle zijn kenmerkende begrippen voor Luik.Bezienswaardigheden in Luik

Luik bezit talrijke musea en culturele bezienswaardigheden, zoals het nieuwe TGV-station van de toparchitect Calatrava of het museumcomplex Grand Curtius. Luik is zonder meer de belangrijkste toeristische stad van Wallonië en kan het beste te voet worden verkend. Regelmatig worden door het lokale VVV thema-rondleidingen aangeboden in het historisch deel van de stad, ook in de Nederlandse taal. 

Accommodaties in Luik 

Charmante hotels, Bed & Breakfasts of eenvoudiger accommodaties, Luik heeft voor ieders smaak iets te bieden. Veel huizen hebben naast hotelkamers ook vaak een restaurant, waar het goed smullen is. Savoir Vivre tijdens een kort verblijf

In het altijd levendige centrum van de stad, zijn er tal van winkelstraten, waar men een ontspannen middag kan shoppen. In de zijstraten en op rustige pleintjes, kunt u talloze charmante terrasjes en restaurants bezoeken. Bij een lekker glas Belgisch bier of een portie echte Belgische frieten kan men de dag dan gezellig afsluiten. 

Authentieke Luikse gerechten

Lekkere, typische Luikse specialiteiten zijn onder meer:
  • Luikse wafels 
  • Luikse frikandelen (Boulets à la liégoise) 
  • ijskoffie in Luikse stijl (Café liégoise) 
  • Peket (een genevervariant, al dan niet met aroma) 
  • Boûkètes (boekweitpannenkoeken) 
  • Luikse siroop (traditioneel uit de siroopfabriek van Aubel) 

De geschiedenis van Luik 

De voormalige industriestad Luik wordt ook wel eens "Dochter van de Maas" genoemd. Luik was altijd al een van de belangrijkste steden in de regio, sinds de 11e eeuw in het bezit van stadsrechten. Dankzij de gilden-organisaties, speelden de mensen van de stad een belangrijke rol aan de zijde van de geestelijkheid en de adel. In 1817 werd in Luik de eerste Belgische universiteit in de Franse taal opgericht.

Geboorteplaats George Simenon

Een van de beroemdste burgers van de stad was overigens de schrijver Georges Simenon, die met zijn romans over de Franse commissaris Maigret wereldfaam behaalde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten