dinsdag 5 augustus 2014

Maastricht in de Eerste Wereldoorlog

Hoewel zich de eerste gruwelen van de Eerste Wereldoorlog vooral in Wallonië direct ten zuiden van ons afspeelden, fungeerde vooral Maastricht als toevluchtsoord voor duizenden gewonden en vluchtelingen, voornamelijk Fransen en Belgen.

Maastricht toevluchtsoord voor gewonden en vluchtelingen

Ofschoon op dat moment nog onduidelijk was of Duitsland ook ons land zou binnenvallen, verschafte Maastricht in de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog al aan zo’n kleine 15.000 Belgen onderdak, onder meer in de grotten van de St. Pietersberg, in de fabriekshallen van de Sphinx en in de Augustijnenkerk. Het Rode Kruis had er tijdens de bloedige strijd haar hoofdkwartier ingericht en stak vrijwel elke dag de grens naar België over om er de gewonden op te pikken. En ook gewonde Duitse militairen werden niet aan hun lot overgelaten.Ook vele Fransen vonden er een veilig heenkomen

Maar het waren niet alleen Belgen en Duitsers die hun heil zochten in Maastricht. Ook meer dan 450 Fransen lieten er tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven, op de vlucht voor de bloedige taferelen aan het front. Maar door een gebrekkige hygiëne, een tekort aan medicamenten en slechte voeding, waren de opvangplekken ook een broedplaats voor allerlei ziekten en kwalen.

De Spaanse griep maakte veel slachtoffers

De ruim 450 Fransen die er tijdens de laatste dagen van de oorlog aan hun eind kwamen, bezweken niet aan de gevolgen van hun verwondingen of de ontberingen in de frontlinie. Nagenoeg allemaal lieten ze het leven door de Spaanse griep, kort voor afloop van de oorlog. Een veilige terugtocht die welhaast zeker in het verschiet lag, was voor hen helaas niet weggelegd.Oorlogsmonument voor Franse slachtoffers

Ter herinnering aan die honderden Franse slachtoffers werd in 1926 een oorlogsmonument opgericht aan de rand van het stadspark, op enkele tientallen meters van de plek waar jarenlang de stadsbibliotheek gehuisvest was. Het monument beeldt een vrouw uit die bloemen legt bij een graf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten