vrijdag 29 augustus 2014

Tienjarig bestaan Nationalpark Eifel


Het Nationalpark Eifel viert in het laatste weekend van augustus 2014 in Schleiden-Gemünd zijn tiende verjaardag. Het natuurpark strekt zich uit over ongeveer 11.000 hectare tussen de Duits-Belgische grens bij Wahlerscheid en Nideggen in de Kreis Düren.
De natuur weer de natuur laten zijn


Het idee achter Nationalpark Eifel dat tien jaar geleden werd geopend, is dat de natuur er weer vrijelijk zijn gang kan gaan. Het gebied beslaat zo’n 11.000 hectare tussen de Duits-Belgische grens in de nabijheid van de Ruhrsee met als blikvanger het voormalige Kamp Vogelsang. In 2013 werden er nog eens 235.000 rode beuken geplant, de grootste aanplant sinds het ontstaan van het natuurpark.Natuurlijke processen worden er beschermd


Tot 2034 moet ten minste driekwart van het gebied onder "Prozesschutz" staan. Dat betekent dat de natuurlijke processen er worden beschermd:

  • er wordt geen hout gekapt;
  • er wordt niet gemaaid;
  • en er wordt niet begraasd.

Maar er wordt wel nog  gejaagd want dat laatste is nodig om de jonge beuken tegen het geknaag van het wild te beschermen.
Viering jubileum in Schleiden en Gemünd


Gevierd wordt de tiende verjaardag van het Nationalpark Eifel op zaterdag 30 en zondag 31 augustus 2014 in Schleiden-Gemünd. Het programma bestaat uit lezingen, kleurrijke ontspanning en begeleide wandelingen. Ter gelegenheid van de opening tien jaar geleden, hadden de mensen een geschenklint van 110 km lengte vervaardigd en om de grenzen van het nationale park gespannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten