zaterdag 30 augustus 2014

Wallonië: departement van Frankrijk?

Bij elke Belgische kabinetsformatie duiken ze weer op, de scenario’s, vooral ontworpen door de buurlanden, die Vlaanderen weer tot een deel van Nederland willen maken en Wallonië tot een departement van Frankrijk. En de kleine Duitse minderheid in het oosten van België zou weer terug kunnen keren naar Duitsland. Maar de Belgen zélf zijn daar nog lang niet aan toe.Vlamingen en Walen

België, een van de oudere jonge naties in Europa, is in 1815 feitelijk aan de tekentafel ontstaan. En wat zelfs een groot aantal Belgen niet weet (en al zéker de niet-Belgen) is dat het land door de Duitssprekende minderheid in het oosten van België officieel drietalig is. Overheersend zijn echter in het Vlaamse deel de Nederlandse en in het Waalse deel de Franse taal. Het land bestaat dus grofweg uit twee grote bevolkingsgroepen: Vlamingen en Walen.
Nederlanders: “Vlamingen zijn vriendelijk en aardig”

Wij Nederlanders brengen graag een bezoek aan oude Belgische steden als Antwerpen, Gent en Brugge. Bij ons gelden de Vlamingen immers als vriendelijk en aardig. Maar de Vlamingen denken heel anders over ons Nederlanders. Schuld daaraan is vooral ons harde en arrogant klinkende accent en ons vermeende lompe gedrag op vakantie.

Vlamingen: “Vlaanderen bij Nederland? Nooit!”

Regelmatig waren er bij ons enquêtes, of wij Nederlanders Vlaanderen wel bij Nederland zouden wilden hebben. Het antwoord was altijd heel duidelijk: een meerderheid kan zich dat heel goed voorstellen. Geen wonder dat Geert Wilders ooit heeft verklaard dat het voor hem een goed idee zou zijn om Vlaanderen bij Nederland te voegen. Maar de reactie van de Vlamingen sprak boekdelen: hoongelach! Eén staat samen met de Nederlanders: Nooit! De geschiedenis van de twee Nederlands sprekende landen is daarvoor te verschillend.

Vlamingen hechten aan eigen taal en onafhankelijkheid 

Voor Vlamingen zijn taal en onafhankelijkheid een kwestie van identiteit. Ze hebben zich met moeite als gelijkwaardige burgers bewezen ten opzichte van de voormalige Franse elite van het land, die het Vlaams als een minderwaardige taal zag.Walen altijd al erg gericht op Frankrijk

En terwijl de Vlamingen door de eeuwen heen met hun eigen schrijvers, musici en acteurs een sterke eigen culturele identiteit hebben ontwikkeld, een identiteit die sterk afwijkt van de Nederlandse, zijn de Walen sterk georiënteerd op Frankrijk. Zij hebben het nodige bijgedragen aan de Franse cultuur.

De Fransen zijn steeds weer verrast om te horen, wat er allemaal uit België komt: Jacques Brel, René Magritte, Johnny Hallyday en George Simenon (commissaris Maigret), om maar een aantal dwarsstraten te noemen. En zo staat de Waalse cultuur dus veel dichter bij de Franse dan de Vlaamse bij Nederland.

Is Frankrijk wel opgezet met 4 miljoen nieuwe landgenoten?

Veel Fransen zouden zich heel goed kunnen voorstellen dat Wallonië tot Frankrijk zou behoren. En ook veel Walen vinden dat geen slecht idee mocht België ooit definitief uit elkaar vallen. Vraag is echter of dat wel goed zou zijn voor Frankrijk? Het antwoord is niet eenduidig.

Frankrijk zou er vier miljoen inwoners bij krijgen. Dit zou de positie van het land in de Europese Unie versterken, en vooral, het zou de afstand tot Duitsland verkleinen. Maar Wallonië is arm, het is een economisch en sociaal crisisgebied. Men kan zich afvragen of de Franse overheid zijn nieuwe landgenoten daadwerkelijk met miljarden euro's zou willen ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten