vrijdag 5 december 2014

Drone boven kerncentrale Tihange

Een drone boven de kerncentrale van Tihange op 30 november 2014 heeft in Wallonië de nodige opschudding veroorzaakt en stelt de veiligheid van de centrale opnieuw ter discussie.


Brand in kerncentrale van Tihange


Nadat er op 12 november al een explosie had plaatsgevonden in de kercentrale van Hoei, brak er op 30 november brand uit en moest reactor 3 worden stilgelegd. Een reportage daarover, op woensdag 3 december 2014 uitgezonden door televisiezender RTLi, heeft in Wallonië veel stof doen opwaaien. Journalisten van het televisiestation hadden geprobeerd om met een drone boven de kerncentrale van Tihange te vliegen.Veiligheid Tihange opnieuw ter discussie


Kennelijk zouden ze er alleen in geslaagd zijn om de installatie te benaderen, zonder er overheen te vliegen. Toch stelt de videoreportage van RTLi de veiligheid van Tihange wederom ter discussie. Het team van RTLi-televisie dat de poging bij wijze van experiment uitvoerde, constateerde dat de machine wel akelig dicht bij de kerncentrale kon komen.

Beheerder Electrabel: geen sprake van overtreding


Woordvoerster Anne-Sophie Hugé van beheerder Electrabel houdt zich naar aanleiding van het voorval op de vlakte: “De drone werd gespot maar van belang is, dat de machine niet over de installatie is gevlogen. We hebben de tv-ploeg ter plekke zien aankomen. Slechts als men de installatie had overvlogen, zou er sprake zijn geweest van een overtreding", zegt ze. "Als dat het geval zou zijn geweest, zouden we een klacht hebben neergelegd. Maar omdat ze ver genoeg verwijderd bleven, hebben we niet hoeven in te grijpen. Er werd daarom geen verdere actie ondernomen."
Ook politie ondernam geen actie

In de reportage van RTLi was ook te zien dat een auto van de federale politie het filmteam passeerde maar de agenten ondervroegen niemand en vonden het zelfs niet nodig om te stoppen. Volgens de burgemeester van Hoei, Alexis Housiaux, werden de journalisten door de politie geïdentificeerd, maar die zouden het niet nodig hebben gevonden om in te grijpen.

Het is niet toegestaan om over de nucleaire installaties te vliegen. In november 2014 was er ook in Frankrijk heel wat commotie toen drones ook daar bij kerncentrales werden waargenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten