donderdag 6 augustus 2015

Logo Olympische Spelen 2020 plagiaat?

De Luikse graficus Olivier Debie daagt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de rechter voor het plegen van plagiaat bij het ontwerp van het logo voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.Logo Olympische Spelen inzet van een rechtszaak


De Belgische grafisch ontwerper Olivier Debie wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) via de rechtbank oproepen om te stoppen met het gebruik van het logo van de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Hij beschuldigt de ontwerpers ervan van plagiaat. De heer Debie beweert dat de beeltenis is gekopieerd uit een logo dat hij heeft ontworpen voor het theater van Luik.Sano: “Logo geheel ontsproten aan eigen verbeelding”

Geconfronteerd met de aanzwellende discussie over de zaak op sociale media, werd het plegen van plagiaat door de ontwerper van het Japanse logo, Kenjiro Sano, in alle toonaarden ontkend: “Het is een symbool dat geheel aan mijn eigen verbeelding is ontsproten, een pure creatie van eigen arbeid”, zo verzekerde hij. Hij bestempelde de beschuldigingen van plagiaat dan ook als" zeer ongelukkig en bedroevend".  Zowel de heer Debie als diens advocaat zijn echter van mening dat de heer Sano geen enkele verklaring geeft voor de artistieke route die hij gevolgd heeft bij de totstandkoming van zijn creatie.

Olivier Debie: "IOC kan geen enkel recht claimen op logo"


Volgens geldend internationaal recht kan de heer Sano daarom volgens de heer Debie geen enkel eigendomsrecht claimen op bedoeld ontwerp. De heer Debie wijst er in dat verband op dat zijn logo op grote schaal werd verspreid op het internet.

Daarnaast is de heer Debie van mening dat de grafische en artistieke uitleg van de Japanse ontwerper om de verschillen tussen de twee beeltenissen aan te tonen "verre van overtuigend" zijn: "Tokyo 2020 is een nagenoeg exacte kopie mijn creatie."

Al eerdere verdenkingen van plagiaat

Overigens werd bekend dat de Japanse ontwerper van het Olympische logo al eerder in verband is gebracht met plagiaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten