donderdag 28 januari 2016

Heel Europa Bakt

In januari 2016 was er plotseling het Limburgse initiatief om de Limburgse vlaai voor een beschermde status bij de Unesco voor te dragen. Het ontlokte journalist Paul van der Steen, ook schrijver van het boek Schampschot, een kritische column in Dagblad De Limburger onder de pakkende titel “Heel Europa Bakt”.

De Cramignon als cultureel erfgoed


Ooit maakte ik op deze plek melding van een initiatief van de Waalse gemeente Oupye om de folkloristische reidans Cramignon als werelderfgoed bij de Unesco te laten registreren. Zo’n initiatief krijgt bij Paul van der Steen niet gauw de handen op elkaar. Hij omschrijft die werelderfgoed-trend als “een neiging om rondom folklore en traditie een sierhek te zetten en deze te behandelen als een met uitsterven bedreigde diersoort”.


“Meertonig anaal fluiten”

Na het lezen van de column kan ik voor een heel eind meegaan in het betoog van Paul van der Steen. Maar het is vooral weer de manier waarop hij de boodschap weet te brengen die me menige glimlach weet te ontlokken. Zo plaatst hij onze Limburgse vlaai met de nodige zelfspot bijvoorbeeld op één lijn met “het meertonig anaal fluiten van een volk in Binnen-Mongolië.” Hoe verzint ie ‘t?Wie worden beter van cultureel erfgoed?

Terecht stelt hij in zijn betoog de vraag wie er beter wordt van zo’n “Werelderfgoedlijst”. Waarschijnlijk vaart alleen de bureaucratie er wel bij: “één Europese vlaaienrichtlijn en een volledige etage in Brussel onder de treffende naam “Heel Europa Bakt”, die zich bezighoudt met de handhaving van die richtlijn, en dat allemaal betaald van uw en mijn belastinggeld.”

Doe a.u.b. normaal mensen


Van der Steen plaatst met zijn column de rage van de werelderfgoederen terecht in het juiste perspectief: we hebben in Europa onze handen meer dan vol om zaken als de vluchtelingencrisis, Griekenland, terroristische aanslagen en de Oekraïne de baas te blijven. Met andere woorden: doe alstublieft normaal mensen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten