vrijdag 15 januari 2016

Maastricht en Aken: "Tihange dicht"

Maastricht en Aken voeren de druk tegen de Belgische kerncentrale in Tihange op en gaan via de rechter stappen ondernemen, eventueel zelfs sluiting van de centrale eisen.Maastricht en Aken eisen openheid van zaken


De steden Aken en Maastricht blijven vechten tegen de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange. Een advocatenkantoor zal namens hen juridische stappen ondernemen. Tihange ligt 40 tot 60 kilometer van Maastricht en Aken verwijderd. Met de aangekondigde actie gaat het beide steden in eerste instantie om volledige openheid van zaken door de exploitant en de Belgische overheid.

Verdere juridische stappen

Concreet gaat het dus over de vraag óf en in hoeverre de exploitant informatieplichtig is naar beide gemeenten. Onder de bevolking neemt de angst toe voor een ernstige calamiteit in de kerncentrale van Tihange. Het is daarom belangrijk dat alle beschikbare informatie van de Belgische Staat en de exploitant van de centrale op tafel komt. Pas dan kunnen verdere stappen worden overwogen.

Sluiting wellicht de volgende stap 

De deelregering in Noord-Rijnland-Westfalen vraagt ​​al jaren om sluiting van Tihange. Men is in ieder geval ingenomen met het feit dat Maastricht meedoet met de juridische stappen.

Hoe Haagse politici Limburgse belangen verkwanselen

SP-gedeputeerde Daan Prevoo vindt de aangekondigde juridische procedure tegen de Belgen onverstandig omdat die de diplomatieke onderhandelingen kan verstoren. Hij verwacht dat ook minister Schultz niet van dit initiatief gecharmeerd zal zijn. Zij legt samen met haar Belgische collega in januari immers een bezoek af aan de kerncentrale in Doel.

Overleg leverde Limburg nog nooit iets op

Ik wil de heer Prevoo in dit verband wijzen op het overleg dat voormalig PvdA bewindsvrouw Wilma Mansveld enige jaren geleden had over controle van het luchtruim boven Limburg. Ik durf hier te stellen dat zij de belangen van Zuid Limburg heeft verkwanseld ten faveure van de Luikse luchthaven Bierset, iets waar de inwoners van Eijsden Margraten nog elke nacht onaangenaam aan herinnerd worden (geluidsoverlast). Limburg is en blijft voor Haagse politici een aanhangsel dat in onderhandelingen door Haagse bewindslieden alleen maar als wisselgeld wordt uitgespeeld. Ik wil de heer Prevoo daarom onderstaand graag een aantal feiten ter overweging geven.

Ter overweging

  • Een door "professionals met ervaring" uitgevoerde simulatie van een stroomstoring, resulteerde in 1986 in Tsjernobyl tot de explosie van een nucleaire reactor!
  • Als gevolg daarvan werden 600.000 mensen aan sterke stralingsbelasting blootgesteld. Volgens de informatie van de WHO zijn vandaag de dag nog steeds 125.000 mensen ernstig ziek!
  • Niet minder dan 1,5 miljoen hectare land en bos kunnen er niet meer worden bewerkt! 
  • Voor de eerste "sarcofaag" was (door “vakmensen” berekend) 7.000 ton staal en 410.000 kubieke meter beton nodig! En dat eerste omhulsel sluit anno 2016 al niet meer voldoende af! 
  • Voor een nieuw gigantisch omhulsel hebben de "experts" alleen al voor het fundament 81.000 m³ beton nodig! De kosten bedragen (tot dusver) bijna 1 biljoen (!!!) euro, deels gefinancierd door de EU! (Kernenergie is goedkoop, laat me niet lachen!). 
  • In Fukushima moesten 170.000 mensen worden geëvacueerd! De ontmanteling van de 4 ontplofte kernreactoren zal meer dan 50 jaar duren en tientallen miljarden kosten!

En in Europa gaan "knappe koppen" onverdroten voort en exploiteren kerncentrales te midden van stedelijke centra!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten